Bio je đak generacije u OŠ "Jovan Popović" u Inđiji i s ponosom ističe da je tu stekao dobar osnov za dalje školovanje. Kada je krenuo u gimnaziju, nameravao je da se upiše na studije medicine, ali je negde u trećoj godini zaključio da mu više prostora za istraživački rad pruža molekularna biologija. Konkretan povod za tu odluku bilo je internacionalno takmičenje "Bios olimpijada" koja se održavalo u Rusiji.
Međunarodna iskustva
- Zahvaljujući profesorici biologije zavoleo sam ovaj predmet, krenuo na takmičenja i stigao na olimpijadu u Rusiju. Bilo je 500 takmičara iz celog sveta. Kao učenik trećeg razreda gimnazije osvojio sam prvu nagradu na "Bios olimpijadi" u Sankt Peterburgu. Isti uspeh ponovio sam i naredne godine. Tada sam definitivo i odlučio da se bavim molekularnom dijagnostikom, jer mislim da je to nauka budućnosti, koja će istraživati bolesti na molekularnom nivou - objašnjava svoje razloge za izbor budućeg poziva Nemanja Marijanović, jedan od najboljih studenta iz Inđije.
Rad s kojim je Marijanović zakoračio u svet nauke bilo je dovođenje u koleraciju kvaliteta dlake na teške metale i kvaliteta mleka kod krave, koze i ovce. Pokazalo se da koleracija postoji i da se elementi poklapaju. Drugim radom pokazao je kako dim utiče na klijanje salate. To su bili gimnazijalski radovi, danas se bavi mnogo ozbiljnijim stvarima.
- Volontiram u laboratoriji na mom fakultetu gde se bavim dijagnostikom različitih bolesti. Uključen sam u projekat otkrivanja nekih novih metoda za detekciju raka prostate. Prošle godine sam radio u Švajcarskoj, konkretno, u laboratoriji u Lozani na ranom otkrivanju raka dojke. Besplatnu letnju školu, koja je trajala devet nedelja, pohađao sam sa 25 najboljih studenata iz celog sveta. Bilo je to za mene jedno novo i nezaboravno iskustvo, nadam se da će tako biti i u Kembridžu u Londonu. Nedavno sam dobio ponudu od Amerikanaca da me stipendiraju sa 40.000 dolara i da četvrtu godinu studija završim kod njih. Odbio sam, želim da fakultet završim u Beogradu, kasnije bih se upisao na doktorske studije negde napolju, jer postoje daleko bolji uslovi za laboratorijski rad pa bih znanje stečeno u inostranstvu primenio u našoj zemlji - kaže Nemanja Marijanović.
Domaći stipendista
Još u srednjoj školi Nemanja je dobio stipendiju Ministarstva za nauku, koju i danas dobija i koja iznosi 20.000 dinara. Drugu godinu zaredom dobija opštinsku stipendiju od 13.500 dinara i naknadu što radi kao prodekan od 4.000 dinara.
- Ne želim finansijski da opterećujem roditelje, svojim znanjem zarađujem za studije. Stanujem u domu "Kralj Aleksandar" u Beogradu i veoma sam zadovoljan, jer sam u okruženju studenata koji imaju visok prosek i posvećeni su nauci. Novac trošim na knjige i stranu literaturu, kupio sam sebi savremen računar, pohađam časove nemačkog jezika, govorim engleski i italijanski. Dvaput nedeljnom idem u "Krsmanović" gde igram u folkloru. Kada mi vreme dozvoli, čitam beletristiku, napišem pokoju pesmu ili priču, volim da gledam tenis - kaže student iz Inđije, koji je sve ispite sem jednog položio s desetkom. Samokritičan je, kaže da statistiku nije ozbiljno shvatio i zato je dobio devetku.
(Preuzeto iz Građanskog lista)