www.mojestudije.info


Forum studenata novopazarskih Univerziteta | STAY TUNED - BE INFORMED...

Kako napisati CV (biografiju)? Primer i šablon

Prijemni ispit, učenje, Intervju za posao, praksa, pisanje CV-a...

Kako napisati CV (biografiju)? Primer i šablon

Postod Phikret u 07 Jun 2009, 23:37

Pisanje efektivne biografije

Današnje tržište rada je veoma konkurentno, čak i za osobe sa fakultetskom diplomom. Ukoliko želite da dobijete posao, morate zaista da se potrudite. Izdvojite dovoljno vremena za pripremu i pridržavajte se jednostavnih saveta. Ovde ćemo vam pokazati kako da izbegnete probleme i kako da u najboljem svetlu predstavite svoje talente.

CV je skraćenica od Curriculum Vitae – grubo prevedeno, krug života, biografija. Međutim, to ne znači da bi trebalo da navedete svaku stavku iz svog života. Savetujemo vam da izostavite period pre srednje škole.

Pre nego što požurite sa pisanjem svoje biografije, trebalo bi najpre da se informišete o osnovnim pravilima:

  • Pre svega, proverite da li je uopšte potrebno da šaljete svoju biografiju. Neke kompanije i organizacije imaju već gotove formulare koje možete skinuti sa njihovog sajta. Ti formulari su standardizovane forme biografije. Umesto da šaljete svoju biografiju, trebalo bi, jednostavno, da popunite formular koji su oni već pripremili.

  • Budite sigurni šta poslodavac zaista traži. Pogledajte oglas na internet prezentaciji poslodavca – koji su uslovi zapošljavanja navedeni?

  • Saznajte što više o poslodavcu i o oblasti poslovanja kojom se on bavi. U većini slučajeva, ove podatke možete naći putem interneta.

  • Budite kreativni. Možda ste već upoznati sa nekim od proizvoda ili sa uslugama koje poslodavac nudi. Iskoristite to znanje kako biste poslodavcu pokazali da ste zaista zainteresovani za posao kojim se on bavi.

  • Dovedite u vezu rezultate vašeg istraživanja sa onim što vi imate da ponudite. Iskoristite to znanje da još više istaknete svoju motivaciju i kompetentnost za bavljenje tim poslom.

  • Razmislite o svojim veštinama i iskustvu, u kontekstu onoga što ste saznali o radnom mestu za koje konkurišete. Poslodavca mora da zaiteresuje vaša biografija, te je bitno da istaknete sve sposobnosti, znanja i veštine koje posedujete, a koje su ključne za taj posao. Morate ubediti poslodavca da ste baš vi savršeni za taj posao.

  • Stavite se na poziciju poslodavca: zašto bi trebalo da ozbiljno razmotri vašu prijavu? Po čemu se vi razlikujete od drugih?

  Standardni sadržaj
Sve biografije bi trebalo da sadrže osnovne informacije o vama:

Lični podaci
Ime i prezime, datum rođenja, adresa, broj telefona i elektronska pošta.

Obrazovanje i kvalifikacije
Fakultet, srednja škola, kursevi i slično. Trebalo bi navesti, pre svega, formalno obrazovanje, ali možete navesti i druge vidove obrazovanja ukoliko iza njega stoji neka relevantna organizacija i ukoliko je ono bitno za vašu profesionalnu orijentaciju.

Radno iskustvo
Navedite svako radno iskustvo za koje mislite da će biti značajno za posao za koji se prijavljujete. Nemojte se „odricati” neplaćenih poslova ili poslova na kojima niste zauzimali značajnu poziciju. I ti poslovi mogu biti značajni za poslodavca. Na taj način on će steći uvid u vaše sposobnosti i znanja. Osim toga, pokazećete da ste angažovana i motivisana osoba, spremna da napreduje i da steknete nove veštine. Navedite kompaniju ili organizaciju za koju ste radili, funkciju koju ste tamo obavljali i, ako smatrate da je potrebno, nešto detaljniji opis vaših zaduženja.

Interesovanja i aktivnosti
Da bi poslodavac stekao nešto širu sliku o vama, potrebno je da navedete interesovanja i aktivnosti koje nisu usko povezane sa vašim profesionalnim usmerenjem. Ovo je bitno, jer tako poslodavac može da stekne dublji uvid u vašu ličnost. Često baš ovaj odeljak može zainteresovati poslodavca i navesti ga da vas pozove na intervju. Ovde možete navesti neke kraće kurseve, seminare i treninge koje ste pohađali, sport kojim se bavite i slično.

Preporuke
Preporuke su bitne, mada ih poslodavci ne traže uvek. Potrudite se da nađete osobu čija će preporuka biti relevantna. To znači da vas ta osoba mora poznavati duže vreme, da je sarađivala sa vama ili da je bila vaš pretpostavljeni. Bilo bi dobro da imate dve preporuke - od profesora ili od profesora i bivšeg poslodavca.

Izvor: Univerzitetski centar za razvoj karijere i savetovanje studenata
http://www.mojestudije.info | STAY TUNED - BE INFORMED...
Korisnikov avatar
Phikret
Admin sajta
 
Postovi: 575
Pridružio se: 19 Apr 2009, 15:35

Re: CV (biografija) - Kako napisati?

Postod Phikret u 07 Jun 2009, 23:54

Preuzmite šablone po kojima možete da se rukovodite kada pišete svoj CV. Ovi šabloni su samo primer kako biste mogli da organizujete informacije, a varijacije su moguće. Preporučljivo je da CV bude napisan tako da zauzima jednu stranu A4 formata, najviše dve. Unosite samo najbitnije podatke i one koje mislite da su relevantne za firmu i radno mesto za koje konkurišete. Detaljne podatke o stavkama CV-a pišete u propratnom pismu. CV pišite u trećem licu (obavezno), nikako u prvom i to bez predloga 'je' (na primer: Upisao je fakultet). Dakle, pogrešno je pisati: 'Završio sam srednju medicinsku školu...', ili 'Završio je srednju medicinsku školu', a ispravno je - 'Završio srednju medicinsku školu...'.


Šablon za CV:
http://forum.mojestudije.info/download/saveti/cv/CV-sablon.doc

Evropski format CV-a:
http://forum.mojestudije.info/download/saveti/cv/European_CV_template.doc
http://www.mojestudije.info | STAY TUNED - BE INFORMED...
Korisnikov avatar
Phikret
Admin sajta
 
Postovi: 575
Pridružio se: 19 Apr 2009, 15:35

Re: CV (biografija) - Kako napisati?

Postod Phikret u 08 Jun 2009, 00:06

Neke napomene u vezi sa pravilima pisanja CV-a

  • Izbegavajte papire u boji ili sa teksturom. Najbolje bi bilo da koristite čist, beo papir.

  • Napravite dobru, logičnu strukturu svoje biografije. Počnite od ličnih podataka, a zatim navedite obrazovanje, radno iskustvo i druge kvalifikacije. Najpre se navode podaci za tekuću godinu, a zatim, retrospektivno, za prethodne godine. Vodite računa da ne napravite stilske, pravopisne i gramatičke greške.

  • Ključne informacije moraju biti vidljive.

  • Izbegavajte duge pasuse. Bolje je da rečenice poređate po stavkama, jednu ispod druge.

  • Podebljajte naslove kako biste jasno podelili odeljke vaše biografije.

  • Poravnajte tekst ili ga rasporedite po stupcima.

  • Pažljivo rasporedite razmake.

  • Pišite profesionalnim i adekvatnim stilom.
http://www.mojestudije.info | STAY TUNED - BE INFORMED...
Korisnikov avatar
Phikret
Admin sajta
 
Postovi: 575
Pridružio se: 19 Apr 2009, 15:35

Re: CV (biografija) - Kako napisati?

Postod Phikret u 08 Jun 2009, 00:22

Pre nego što pošaljete CV izvršite poslednje provere. Poželjno je da napravite check list-u i da proverite sve stavke liste. Dobar CV je onaj koji zadovoljava sve stavke liste. Kao stavke možete navesti, na primer: 'proveriti da li tekst dobro isformatiran', 'proveriti da li je CV pisan u trećem licu','proveriti da li su ažurni podaci', 'proveriti da li je slika dobra i ostavlja utisak ozbiljnosti'...
http://www.mojestudije.info | STAY TUNED - BE INFORMED...
Korisnikov avatar
Phikret
Admin sajta
 
Postovi: 575
Pridružio se: 19 Apr 2009, 15:35

Malo šale. Ovako se NE PIŠE CV :)

Postod Phikret u 04 Sep 2010, 22:58

Iskreni CV

Potpuno sam nespreman za rad pod pritiskom, kao i prekovremeni rad, osim ako nije debelo plaćen.
Iskreno me zabole za ciljeve Vaše kompanije, ako platom ne mogu da pokrijem sve tekuće troškove, plus, da mi ostane za malo garderobe, knjige, putovanja, izlaske, sport i provod.

Funkcionišem po principu, koliko para toliko muzike. Takođe me savršeno ne zanima što ste u problemima i očekujem da sve vaše zakonom predviđene obaveze, izvršite na vreme, kao i da poštujete sve praznike i godišnji odmor.
Sva je prilika da ću vas napustiti čim nađem nešto malo bolje.
Komunikativan s pristojnim i ljubaznim svetom, za budale imam kratak fitilj.

Psujem na nekoliko svetskih jezika, al ozbiljnu prepisku i razgovor vodim samo na srpskom i engleskom, i ne preseravajte se s multinacionalnim korporativnim tripom, jer vam je i to previše.
Studirao sam 100 godina, ali smatram da je uspeh što sam uopšte završio bilo šta u ovoj zemlji, ovakvoj kakva je.

Usavršavam se stalno i bez vas, jer sam radoznao i mislim da život ima smisla i bez umiranja na poslu.
Reagujem samo na pozitivnu stimulaciju. Ne gušite me testiranjima i timbilding budalaštinama.

Ako se već preseravate s tim zapadnjačkim forama, onda ponudite i zapadnjačku platu i uslove rada.

To što ste pohađali dva, tri seminara ne čini vas obrazovanom osobom.

Šta ne znam- naučiću, nisam debil.

I da, postoje stvari koje bih u životu radio iz čistog entuzijazma, ali žalim što moram da Vas obavestim da to nije posao koji Vi nudite.
http://www.mojestudije.info | STAY TUNED - BE INFORMED...
Korisnikov avatar
Phikret
Admin sajta
 
Postovi: 575
Pridružio se: 19 Apr 2009, 15:35


Povratak na Saveti

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron